top of page

Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB)

Anksiyeteye Karşı Bilinç ve Tedavi

Obsesif düşünceler ve tekrarlayan davranışlarla mücadelede bilgilendirme, nedenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), tekrarlayan zorlayıcı düşüncelerin ve bu düşüncelere yanıt olarak gelişen tekrarlayıcı davranışların eşlik ettiği bir anksiyete bozukluğudur. OKB'yi daha yakından tanıyarak, belirtilerini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini öğrenin.

İstanbul Psikoloji Danışmanlık Merkezi

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir?

 

OKB, bireylerin zorlayıcı, istenmeyen ve tekrarlayan düşüncelere sahip olmaları ve bu düşünceleri azaltmak veya yok etmek için tekrarlayan davranışlar sergilemeleri durumudur. Bu rahatsızlık, obsesyonlar (zorlayıcı düşünceler) ve kompülsiyonlar (tekrarlayan davranışlar) olmak üzere iki ana özellik gösterir.

Çift olarak evliliğimizde üstesinden gelemediğimiz durumlar için seanslara katıldık. Sürecin başından itibaren hem kendimde hem de eşimde değişimler var. Öfke kontrolü ve iletişim problemleri ile ilgili sorularımı özellikle ayrıntılı bir şekilde yanıtlanıyor ve süreci yönetmek için farklı farklı yöntemler kullanıyoruz. İlgisi için Cansu Hanım’a teşekkür ederim.

A. U. 

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) 

Belirtileri Nelerdir?

 
  1. Temizlik ve hijyen obsesyonları

  2. Simetri ve düzen takıntıları

  3. Sayma veya kontrol etme ihtiyaçları

  4. Sürekli yineleme veya kontrol etme gereksinimi yer alır.

Image by Firmbee.com

Online Terapi Alın

Aile İçi İletişim Sorunları

 

İyileştirme Aşamaları

OKB'nin tedavisi, hastanın belirtilerine, şiddetine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak bireyselleştirilir. Tedavi yöntemleri arasında:

  1. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Anksiyeteyle başa çıkmayı ve tekrarlayan davranışları kontrol etmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır.

  2. İlaç Tedavisi: Antidepresan ilaçlarla, özellikle SSRI'larla, OKB belirtilerinin azaltılması.

  3. Ekspozür ve Tepki Önleme (ETO): Kişiyi kaygı veren durumlara maruz bırakarak ve kompülsif tepkilerini engelleyerek obsesyonların azalmasını hedefler.

  4. Destek Grupları: OKB hastalarının deneyimlerini paylaştığı, birbirlerine destek olduğu gruplar.

 

Tedavi süreci, düzenli takip, uyum ve sabır gerektirir. Ancak doğru tedavi planıyla, OKB semptomları kontrol altına alınabilir ve bireyin yaşam kalitesi artırılabilir.

CANSU ASLANKAYA Psikoloji Danışma Merkezi

Hakkımda

Uzman Klinik Psikolog

İstanbul Şehir Üniversitesi İngilizce Psikoloji bölümünü burslu bitirdim. 2018 yılında girdiğim Üsküdar Üniversitesi Tezli Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programında yetişkin terapisine yönelik Bilişsel Davranışçı Terapi ağırlıklı bir eğitim alıp, bu ekolde süpervizyon süreçlerini de tamamladım. “Üniversite Öğrencilerinin Öfke Kontrolü ve Problemle Başa Çıkma Yöntemlerinin Anhedoni ve Mükemmeliyetçilik İle İlişkisinin İncelenmesi” üzerine yazdığım tez ile klinik psikoloji üzerine uzmanlığımı aldım.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
IMG-20230318-WA0012.jpg

Eğitim ve Sertifikalar

Hemen Başlayın

Size yardım etmek için buradayım. Siz de bir randevu ayarlamak için iletişim formundan hemen kayıt olun ya da online terapi için hemen abone olun!

bottom of page